Bij een rondje langs de velden of een kijkje in de zaal valt het op dat vaak het hele team dezelfde oefeningen doet. De training is voor iedereen hetzelfde, zo van; gelijke spelers gelijke shirts!? Overzichtelijk, gestructureerd en soms hoor je een aanwijzing. Maar is dit wel verstandig?

Zijn er binnen het spel niet verschillende taken en functies die door verschillende spelers uitgevoerd moeten worden? Zijn de spelers allemaal gelijk qua vaardigheid? Is de ene speler niet beter in bepaalde acties dan de andere speler? Of moet juist een speler extra geoefend worden in een bepaalde taak of functie omdat hij of zij nog minder bekwaam is? Ze doen toch allemaal hetzelfde!

Vooral bij de jeugd zijn er natuurlijk verschillen in de ontwikkeling van de spelers. Een speler die het snel oppakt is anders dan een speler die moeite heeft om nieuwe vaardigheden aan te leren. Of een speler die net instroomt en nog aan het begin staat van zijn korfbal carrière heeft nog een achterstand in te halen op zijn maatjes. Zo zijn er ook nog verschillen tussen kinderen van dezelfde leeftijd maar die ineens een groeispurt krijgen wat zich soms uit in motorisch gezwabber. Maar tijdens de training doen ze allemaal hetzelfde!

De trainer bepaalt wat er getraind wordt. Als het goed is houdt hij/zij hier rekening met de wedstrijd die geweest is en de wedstrijd die gaat komen. Waarschijnlijk heeft hij ook een plan voor een bepaalde spelwijze die getraind moet worden, bijvoorbeeld een rode draad. Maar houdt hij ook rekening met de persoonlijke plannen en wensen van de spelers. Hebben die ook behoefte aan het leren van bepaalde vaardigheden? Wat willen zij graag oefenen, waarin willen zij beter worden? Wordt dit gehoord of doen ze allemaal hetzelfde?

Eenheidsworst of tapas variadas; wat gaat het worden?

Ps: Dit lijkt wel ‘communistisch’ korfbal: iedereen hetzelfde en de baas bepaald!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s