Voorovergebogen met zijn hoofd geklemd tussen zijn handen, gezicht in een gerimpelde grimas. De lichaamstaal verbloemt niks, het zijn geen leugens en iedereen ziet het. Het signaal dat je afgeeft is duidelijk: “Jullie bakken er niks van, prutsers!” Het schept meteen een kloof. Het wekt weerzin op. Net alsof de spelers het expres doen. Negatieve communicatie heet dat! Een ding is wel positief: het is in ieder geval duidelijke communicatie.

Je hebt ook medespelers die soortgelijke handelingen verrichten. Handen opengedraaid, hoofd iets omhoog, verbaasde blik die vraagt om een verklaring waarom er weer iets stoms gedaan is. Ook deze is duidelijk, het ligt nooit bij de speler zelf maar altijd bij een ander. Waarschijnlijk een gebrek aan zelfrelflectie.

De coach en de speler zien dat hun verwachtingen niet overeenkomen met de werkelijkheid. Frustratie heet dat! Een emotionele toestand ontstaan doordat de verwachting of het doel niet gerealiseerd wordt, vaak door oorzaken van buitenaf.

Ervan uitgaande dat iedereen in de wedstrijd goed wilt presteren en het maximale eruit wil halen, is frustratie misplaatst en belemmerend in de prestatie. Ongewenst dus! Frustratie kan leiden tot boosheid of juist gelatenheid. Het afreageren op iemand anders (of soms op jezelf) of je erbij neerleggen dat het zo is. Aangezien iedereen wil winnen zal frustratie meer leiden tot boosheid. Boos op alles en iedereen!

Frustratie is dus een negatieve communicatie, dit in tegenstelling tot het alom aanvaarde positief coachen. Hier ligt de uitdaging. Waar frustratie en boosheid kunnen leiden tot een neerwaartse emotionele spiraal, kan positief coachen deze spiraal doorbreken. Door coachen help je de doelen van anderen te verwezenlijken en zich te ontwikkelen. Dat is precies wat er nodig is zodat de handelingen (van een ander) beter aansluiten op de verwachtingen. Waar de kloof tussen werkelijkheid en verwachting minder wordt, zal de frustratie afnemen. Zeker als er tools beschikbaar zijn om dit te beïnvloeden. Maar goed, een coach is net een mens, geen emotie is hem onbekend!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s