Bij alle teamsporten bekend: de reservebank. Vol met spelers die niet goed genoeg zijn om in de basis te starten.

Maar vele toppers beginnen op de bank en groeien uit tot sterren. Sommige invalbeurten worden bekroond met de “golden goal” en was de wissel goud waard. Je kunt ze zomaar erg hard nodig hebben, denk maar aan blessures bij de basisspelers. De reservebank mag de gaten opvullen. Ze verdienen toch wel serieuze aandacht, net als de basisspelers.

Maar waar bestaat die aandacht dan uit? Mogen ze ook meetrainen met de basis of alleen toekijken? Hebben ze ook perspectief om de concurrentie aan te gaan en te strijden voor een basisplek? Worden ze meegenomen in het proces van training tot wedstrijd of moeten ze de invalbeurt doen met de gehaaste instructie van een gestreste coach? Weten ze ook waaraan ze moeten werken om in de basis te kunnen komen? Kunnen ze hun niveau ook verbeteren zodat ze in de competitie ook goed meekunnen? Hoe zorgt de coach ervoor dat de reservebank van grote waarde is? Zoveel vragen waar de juiste antwoorden op gegeven moeten worden.

Gebeurt dit niet dan krijg je frustratie van de spelers. Het gevoel nutteloos te zijn en op de reservebank te zitten omdat er nog plek over was. Ook de hoeveelheid reserves is soms verbazingwekkend. Binnen het korfbal: 4 dames en 4 heren op de bank. Hebben ze ook kans om in te vallen of zijn het toch altijd dezelfde spelers die een invalbeurt mogen maken? Je voelt je toch niet serieus genomen, als coach toch ook niet? Wie zet er nou spelers op de bank die toch nooit invallen? Dit getuigt niet van goede inzicht.

Spelers kunnen er zelf wat van zeggen als ze al mondig genoeg zijn. Maar dan nog zit er een zekere angst bij om als zeurpiet aangemerkt te worden en in een kwaad daglicht te komen bij de coach. Deze angst weerhoudt de speler om eens goed de discussie aan te gaan met de coach. Angst dat de machtspositie van de coach tegen je zal keren, dan weet je in ieder geval zeker dan je op de bank blijft zitten of er al helemaal niet meer op hoeft!

Hoe ga jij om met de reservespelers, zijn dit volwaardige spelers die het totale proces meemaken of laat je ze lekker zitten?

Het is trouwens wel een mooie plek waar je de wedstrijd en al de randverschijnselen goed mee kan maken. Dat is dan weer een pluspunt van het bankzitten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s