De competitie is ten einde, maar er komt een nieuwe. Het begint van voren af aan; nieuwe spelers, nieuw team en dus selecteren! Er is al veel geschreven over het selecteren bij de jongere jeugd, of het wel wenselijk is en wanneer je zou moeten beginnen met selecteren. Maar als je dan toch gaat selecteren, waar selecteer je dan op?

Het uitzoeken naar bekwaamheid en geschiktheid is best lastig. Hoe ga je een team samenstellen uit de beschikbare mensen. Vaak hoor je pas als je afgevallen bent wat de gehanteerde criteria was van de coach of wat hij net bedacht had: de ander is een betere schutter, je bent te oud, niet snel genoeg, je gaat op vakantie in september, etc. De coach kan altijd wel wat vinden waarom jij bent afgevallen en waarom die ander wel is geselecteerd. Achteraf is bijna alles te verantwoorden. Dit geeft vaak een (terecht) ontevreden gevoel aan de afgevallen speler. Het is een subjectieve invulling van geschiktheid en een menselijke beoordeling van je bekwaamheid.

Is het niet veel eerlijker om de selectiecriteria van tevoren te bespreken. Meestal is er wel een basis binnen een team: de “beste spelers” waar omheen een verdere invulling plaatsvindt. De overige spelers die nog geselecteerd moeten worden zullen aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen of de onderlinge concurrentie aan moeten gaan. Een vak creëren waarbij de korfbalfuncties aanvullend zijn aan elkaar, passend bij de visie die je hebt als coach op het korfbal wat je wil spelen met je team. Zo kun je competenties definiëren waaraan een speler moet voldoen en kan de speler kijken of hij hiervoor geschikt is. Of meer geschikt dan de ander.

Bijvoorbeeld je hebt een meesterlijke schutter in het vak en hierbij wil je een goede rebounder die ook zijn eigen kansen pakt, minstens een goed schot heeft en verdedigend geen “lek” is. Er kunnen nog veel meer criteria opgesteld worden. Zo krijg je een soort functieomschrijving waaraan een speler zich kan toetsen. Ook de verantwoording aan de afgevallen speler is hiermee makkelijker, je kunt ze beter vergelijken. Diegene die het beste in het plaatje past wordt geselecteerd. Dit voorkomt veel negatieve verrassingen en frustraties.

Hoe pak jij het selecteren op? Denk je er van tevoren over na of ga je het achteraf verantwoorden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s