Oververhitte coaches die hun spelers tot het uiterste drijven of juist uitmaken voor motorisch gestoorde pannenkoeken. Scheidsrechters die gekleineerd of uitgescholden worden, met als doel om alles te doen voor de winst. Wie kent ze niet?

Stress speelt een grote rol, vooral bij wedstrijden die erom gaan. Wanneer de punten belangrijk zijn, veranderen sommige coaches in onbenaderbare, onrealistische, non-communicatieve en niets ontziende orks. Waarbij de eigen waarheid als enige wordt aanvaard. Spelers worden hierin meegenomen of worden de dupe van de stressaanvallen van de coach. Scheidsrechters raken geïrriteerd, het publiek vermaakt zich of verbaast zich. De stress kan ook verlammend werken, een dichtgeslagen coach die erbij staat en ernaar kijkt. Stressbestendigheid is het toverwoord.

Stressbestendigheid is het kunnen omgaan met spanningen in de werksituatie. Effectief blijven presteren onder tijdsdruk, met onvoldoende middelen, bij tegenslag, teleurstelling of tegenspel.

Wanneer de stress de overhand heeft is dit negatief voor de effectiviteit van de prestatie. Gezonde wedstrijdspanning is vaak goed; je kan het allemaal nog overzien, de zogeheten helicopterview is aanwezig. Zodra de helikopter landt en je uitstapt in het speelveld kun je het groter geheel niet meer effectief aansturen en ga je mee met de waan van de wedstrijd.

Een team bestaat uit spelers die allemaal een eigen beleving hebben. Een beleving met verschillende stressoren. De ene speler is relaxt de andere speler is al opgefokt voor de wedstrijd. Mooie uitdaging voor de coach om te proberen om bij alle spelers het optimale stressniveau te creëren. Maatwerk is vereist door individuele aandacht.

Op welk punt verandert jouw bijdrage van positief naar negatief? Reflectie zorgt voor bewustwording van je eigen gedrag, je eigen stresslevel. Dit kan je zelf doen of door iemand in te schakelen die jouw feedback geeft. Het liefst iemand die onafhankelijk is van jou en waarbij wederzijds vertrouwen aanwezig is. Kijk naar jezelf of laat je bekijken. Zorg dat je inbreng positief blijft!

Don’t forget to play!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s