Heb je een team gevonden om te gaan trainen, moet je het ‘dynamisch korfbal’ gaan introduceren, heb jij weer… De vereniging wil graag modern en attractief korfbal zoals de absolute top dat laat zien. Leuk om naar te kijken en hopelijk komen er meer supporters op af!

De spelers weten van niks, lopen zich een leplazarus en zijn hun vaste rustpunt bij de paal kwijt. Iedereen loopt door elkaar heen en na elk schot is de bal weg omdat de dynamische rebound net te laat was en de verdedigers allemaal gewoon de binnenkant hebben. Daarbij komt nog dat de passing slordig is of eigenlijk niet afgestemd op de verwachting van je medespelers, want die proberen allemaal vrij te lopen om te scoren.

Dan heb je ook nog zo’n (tijdelijke) hoofdtrainer; die de speelwijze van het vlaggenschip bepaalt. Moeten de andere teams dit als voorbeeld nemen of heeft de vereniging een apart technisch beleid met een korfbalvisie? Of moet de hoofdtrainer zich hieraan aanpassen?

Jij, als geschoolde ambitieuze trainer wil natuurlijk aansluiten op het ontwikkelings- en vaardigheidsniveau van je spelers. Dat staat vaak in schril contrast met de verwachtingen van de technische commissie.

Hier gaat iets niet goed. We hebben het over de visie. Wat wil je gaan bereiken op de langere termijn. Wat voor korfbal wil je laten zien in de toekomst met je team? En op welke wijze ga je dit proberen te realiseren? Het is handig om dit vooraf te bespreken met de verenigingsbobo’s en natuurlijk de spelers zelf. Daar zijn wel een aantal belangrijke items te onderscheiden: is het resultaat van de wedstrijd het belangrijkste of moet het vooral leuk zijn om te zien (als ze maar niet degraderen!?). Ben je nog echt aan het ontwikkelen met het team en wat zijn de vaardigheden en mogelijkheden van de spelers.

Het is goed om zelf een korfbalvisie te ontwikkelen, wat vind jij belangrijke aspecten om in het korfbal terug te zien? Waar wil je naar toe werken? Maar begin bij de spelers die je hebt. Wat zijn hun mogelijkheden en verwachtingen, dat blijft toch je startpunt. Waar je naar toe gaat is eenmooie discussie waard met andere (hoofd)trainers, de technische commissie of het bestuur. Wat zijn dan je kernwaarden van het korfbal?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s